Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в заседанието на Съвет „Външни работи“ на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург, съобщиха от пресцентър на Министерството на външните работи (МВнР). Във фокуса на дискусията беше ситуацията в Израел и съседните държави в региона.

„Осъждаме възможно най-категорично терористичните атаки срещу Израел от страна на Хамас, които причиниха огромни загуби на живот и много ранени от двете страни. Солидарни сме с Израел, включително по отношение на заложниците, взети от Хамас“, подчерта българският вицепремиер и външен министър.

В изказването си тя изрази безпокойство от влошаването на хуманитарната ситуация в Ивицата Газа и призова за координирани усилия в подкрепа на цивилните граждани от двете страни. Мария Габриел подчерта и необходимостта от полагане на усилия за недопускане на ескалация в региона.

„Координация и изпреварващи действия - от това имаме нужда като ЕС. Хуманитарен коридор, постоянен контакт със съседните и от региона държави, и бдителност по отношение на дезинформацията са важни действия, за да избегнем ескалация на конфликта", заяви вицепремиерът.

В последните дни наблюдаваме известно подобрение при достанвка на хуманитарните помощи за Газа, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. Най-важното е спазването на международното хуманитарно право, което предвижда свободен достъп за осигуряваната помощ, отбеляза той. По думите му, правилата не предвиждат ограничения за обема и вида на хуманитарните доставки.

Източник: БТА