Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в понеделник за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство.

“Шенген изобщо не функционира, никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това пространство: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия - със Словакия, Словения - с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли, обясни Карцер по австрийската телевизия.

На аргумента, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили поставените им условия, а налагането на вето е остро критикувано от Европейския парламент и Урсула фон дер Лайен, Карнер отговори:

“Факт е, че видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има защита по външната граница и докато тя не действа, не мога и да си помисля да намаля граничната защита”.