"Лукойл" трябва да плати до вторник данъци за 500 млн. лв. на хазната и близо 1 млрд. лв. вноски във фонда за енергийна сигурност, а ако не го направи - дерогацията за руския петрол се спира една седмица след това. Това е основното разбирателство, което е постигнато по време на състоялата се тази сутрин лидерска среща на управляващите.

"От "Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани", каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след лидерската среща в парламента.

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха", обясни Пеевски.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителството не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев каза, че не му е станало съвсем ясно как така от 700 млн. лв. данъците изведнъж са станали 500 млн. "Трябва да питате финансовия министър за това", каза той.

Според него обаче правителството е обещало да въведе компенсации за гражданите, ако цените на бензина и дизела минат 3 лева за литър. "Така горивата няма да струват 3 лв., а 2 лева", каза Добрев.

Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", каза Пеевски.

"Уточнихме се и за "Булгартрансгаз" проблема. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция "Митници" , но ако "Булгартрансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на агенция "Митници" директно от "Газпром" и от руската страна, за да няма риск за българското дружество", допълни съпредседателят на ПГ на ДПС.

Пеевски съобщи, че в петък ще има извънредно заседание, за да се преодолее ветото на президента върху закона за енергетиката.