Лош симптом е, че институциите правят два съвета по сигурност. Тази ситуация онагледи дълбочината на разлома по различните прочити. Такъв коментар направи социологът Първан Симеонов.

Той обясни, че президентската институция и в частност Румен Радев се ползват с по-голямо доверие в обществото, но уточни, че това не е новина.

По много въпроси, свързани с войната в Украйна и вътрешната политика, Радев застава на страната на общественото мнение, докато правителството започна с голям резервоар на недоверие. Все пак е хубаво, когато президент и премиер намират общ език по националните приоритети, посочи социологът.

По адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Симеонов заяви, че той вече е прелегитимиран и от началото на септември се държи доста по-спокойно.

„От началото на септември Борисов се върна на предишните си центристки позиции и отново говори като балансьор. Той се връща в любимата си роля на ментор, на патрон, на човек, който гледа отгоре на базата на опита си. Не на последно място, Борисов няма да загуби рейтинг, докато рейтинг могат да загубят от ПП, защото нямат здрави ядра. Като цяло ПП не са в много изгодна ситуация, но това не е новина, тъй като именно те са управляващите в момента“, допълни Първан Симеонов.

Относно утрешния вот на недоверие той посочи, че такива действия от страна на опозицията единствено укрепват властта и рядко събарят правителства.

По темата с въглищната енергетика Първан Симеонов отчете, че напълно разбира гнева и недоверието на хората към управляващите.

В един момент ЕС ще неглижира въглищата и България ще трябва да намери алтернативни пътища. Държавата ни много лековато си дамгоса ядрената енергетика и то защото ѝ липсва стратегичност, отбеляза той.

Според социолога един от най-големите проблеми на правителствата е, че така и не се научиха да комуникират с гражданите и да им обясняват „какво и защо следва“, какъвто беше случаят с въглищните централи.