"Ние, като правителство, ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които опозицията използва, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват". Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в самия край на днешните дебати в пленарна зала по вота на недоверие към правителството.

Народното събрание днес обсъди първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел", който беше избран преди малко повече от четири месеца. Внесен е от парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заради твърденията им за провал на правителството в сектор "Енергетика".

Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните планове за въглищен преход, бяха приети промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за електрическа енергия за битови потребители, както и Пътната карта за климатична неутралност.

“Опозицията днес поиска вот на недоверие заради “провал в сектор “Енергетика”. Единственият провал, който видяхме днес е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, господа от опозицията, енергиен апокалипсис няма и няма да има", обърна се премиерът към "Възраждане", ИТН и БСП.

"Защо се провали опозицията - защото всички изложени “аргументи” нямат нищо общо с истината. Само няколко примера. Първо, правителството и Брюксел не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности - включително ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение", каза той и продължи:

"Второ, вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по внедряването на два нови блока в АЕЦ “Козлодуй”, всеки от които по 1000 мегавата. Подготвя се работа по нов ПАВЕЦ с капацитет, които многократно надвишава капацитета на ПАВЕЦ “Чаира”. Работи се и за ремонтирането на ПАВЕЦ “Чаира”. ОСвен това се работи и по разширяването на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури работата през зимата. Най-важното - 2040 година се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 000 мегавата до 30 000 мегавата - тоест 2,5 пъти повече, при положение, че максималното потребление в България днес в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 мегавата.

Трето, няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно - България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено ако промени технологичните си мощности - това, което правят съседните страни, защото това е единственият начин да осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще има внос на електроенергия".

"Териториалните планове не затварят централи", заключи премиерът. "Те помагат на регионите да извършват прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България. Ние, като правителство, ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които опозицията използва, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват".

Изказването на акад. Деков предизвика аплодисменти от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България", и плахи викове "Оставка" от опозицията.

Заседанието, на което ще се гласува "за" или "против" вот на недоверие към правителството, ще започне утре в 15:00 часа.