Фирмата “Сиела Норма” е подала оферта, която надхвърля с близо 3 млн. лева прогнозно определената от ЦИК цена по обществената поръчка, свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избори на 29 октомври, но от министерството на финансите са информирали ЦИК, че всички разходи за местните избори ще бъдат обезпечени.

Окончателното предложение на “Сиела Норма” за първи тур е 7 397 975 лева без ДДС, като цената за втория тур ще се определи на база реално извършени дейности пропорционално на броя секции, в които ще има втори тур. От компанията са аргументирали стойността на офертата си с по-големия брой експерти, които са ангажирани с дейностите по изработването на софтуера както и с инфлацията, коментираха пред “Труд news” членове на ЦИК. Грубата сметка показва, че за първия тур на местните избори ще бъдат платени малко под 10 млн. лева - около 9,4 млн. лева, тъй като към горните над 7 млн. лева трябва да се прибавят и 2 млн. лева за новия софтуер, уточниха още от ЦИК пред “Труд news” и припомниха, че сумата е почти като за парламентарните избори на 2 април.

За втори тур заплащането към “Сиела” ще бъде за реално свършена дейност, като е постигнато споразумение между фирмата и ЦИК сметката да се направи на цена за една секция - сумата от 7 397 975 лева се разделя на 9500 машини и се получава около 778,7 лева за секция. Колко ще струва вторият тур с машините ще се разбере след като стане ясно на колко места и в колко секции се провеждат балотажи. От ЦИК са информирали финансовото министерство за преговорите със “Сиела норма” и от ведомството на Асен Василев вчера е получено писмо, с което се поема ангажимент всички необходими средства да бъдат заплатени. От министерството на финансите са посочили, че ще бъдат осигурени и необходимите средства за плащането на наем на частния склад, в който се съхраняват машините за гласуване.

Най-после е ясно как ще изглежда началният екран на машините на гласуване - избирателят ще може да избира опция да гласува за всички видове избори с един бутон, но отделно ще може и да избира, ако желае да гласува само за кмет или за общински съветници.

В един областен град хората ще избират общински съветници и кмет, в София например ще има три вида избори - за кмет на община, за кмет на район и общински съветници. Така ще бъде във Варна и в Пловдив. В селата, които са към Столична община, ще има и четвърти вид избор - за кметове на кметства.

ЦИК ще опише подробно в методическите указания как ще гласува избирател, който няма право да даде гласа си за кмет на кметство - най-често става дума за случаи, които касаят именно членове на Секционните избирателни комисии (СИК) - хора, които не живеят във въпросното населено място и нямат право да избират кмет на кметство, но могат да гласуват за кмет на община. Все още въпросните указания са в процес на обсъждане, но вероятно ще бъде заложено правилото такъв избирател да гласува на хартия, отбелязаха вчера пред “Труд news” от ЦИК.

В ЦИК е имало запитване и дали е възможно избирател да пожелае да гласува с хартиена бюлетина за кмет, но с машина за общински съветници. След като бъдат проверени данните на избирателя, той ще избере как да гласува за всички видове избори с хартия или чрез машина и няма да може в хода на самия избор да сменя начина си на гласуване, обясниха още от Комисията.