Министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир заяви, че поддържа идеята за свободното носене на оръжие от гражданите на страната. "Подготвяме сценария "Пазител на стените 2", който аз смятам за неизбежен. От тази сутрин всеки жител на Сдерот ще може да носи оръжие", заяви Бен-Гвир. Според него, във връзка с конфликтите, всеки гражданин трябва да може да получи лиценз за носене на оръжие. Операция "Пазител на стените" всъщност се наричаше израелският отговор срещу атаките от Газа през 2021 г.

Въпреки изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант за начало на сухопътната атака срещу Газа, такава още не е започнала. Израелските ВВС продължиха въздушните удари по Газа. Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района на Ал Фуркан, съобщиха Израелските сили за отбрана рано тази сутрин. По данни на израелските военни са били поразени общо над 450 цели. Военните заявиха, че квартал Ал Фуркан в северната част на ивицата Газа се използва от "Хамас" като терористичен център. Сега районът е почти напълно разрушен. ЦАХАЛ нанася удари дори по сгради като банки, ислямски университети и др.

Ракета удари дома на лидера на военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф (Мохамед Диаб ал Масри, 58 г.) в Хан Юнис, Газа, съобщи Al Mayadeen. Загинали са членове на семейството, включително брат му, но Дейф вероятно не е бил в сградата. Дейф е прекият организатор на терора в Израел от 7 октомври. Това е 8-то покушение срещу него за последните 15 години, като в предишните той губи ръка, двата си крака и едното си око. Единствената известна снимка на Дейф е от 2001 г, когато напуска затвора.
Потвърдена е обаче смъртта на шейх Абдел Фатах Духан - един от основателите на Хамас, съобщи Gaza Now.

Израел публикува списък на чужденците, които по време на атаката на Хамас на 7 октомври са били убити или са били пленени. Списъкът е по националности. Най-много потвърдени жертви има от Тайланд -18 убити и 11 пленени, САЩ - 11 убити, и Непал - 10 убити. 7 убити и 15 в неизвестност са гражданите на Аржентина. Великобритания заяви, че 17 британци, вкл. деца, са убити или изчезнали. ООН съобщи, че 9 сътрудници на организацията са загинали в Газа.

Броят на загиналите в Израел по време на мащабните атаки на "Хамас", започнали в събота, вече нарасна до най-малко 1200 души, съобщи израелската телевизия "Кан" тази сутрин. Най-малко 3000 души са били ранени. Самите израелски въоръжени сили определят броя на загиналите от израелска страна на повече от 1000 души.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа до вчера вечерта най-малко 950 души са загинали в ивицата Газа в резултат на контраатаките на израелските ВВС, а 5000 други са били ранени.

От територията на Сирия снощи са били изстреляни минометни снаряди към Израел, съобщиха израелската армия и сирийски активисти, цитирани от ДПА. Израелската армия заяви, че е отговорила "на снаряди, изстреляни от Сирия към Израел във вторник вечерта". Активисти от района на Дараа заявиха, че израелският обстрел е бил насочен към постове на сирийската армия в Кунейтра.

"Палестински фракции, работещи с "Хизбула", изстреляха минометни снаряди към Голанските възвишения. В отговор Израел обстрелва постове на сирийския режим в Кунейтра и в околностите на Дараа", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания организация за наблюдение на войната Сирийска обсерватория за правата на човека.

Развитието на ситуацията поражда опасения, че насилието може да доведе до разширяване на военните действия, тъй като Израел вече влиза в престрелки през границата както със Сирия, така и с ливанската групировка "Хизбула". Израелската армия действа на Западния бряг, както и в Газа, напомня Ройтерс. Бойни групи на ЦАХАЛ влязоха в градовете Аната и Бейт Умар на Западния бряг, съобщават палестинските медии. В един от градовете е била забелязана колона от израелски бронирани автомобили. Няколко местни жители са били арестувани. Двама израелски полицаи пък загинаха от приятелски огън в Ашдод, край Газ

Белият дом заявява, че изпращането на американския самолетоносач има за цел да възпре трети страни от разширяване на ескалацията около Израел. Освен това Белият дом заяви, че САЩ извършват военно планиране в случай на по-нататъшна ескалация в Близкия изток, но в момента не се обмисля разполагането на американски войски в зоната на палестинско-израелския конфликт. Първият американски самолет, превозващ боеприпаси за Израел, е пристигнал в страната, съобщи израелската армия.

Президентите на Турция и Русия Путин и Ердоган проведоха телефонен разговор, в който подчертаха необходимостта от прекратяване на огъня между Палестина и Израел и възобновяване на преговорите. Путин и Ердоган подчертаха, че дългосрочно мирно решение на кризата в Близкия изток е възможно само при създаването на независима Палестина. "Ционисти, вие не можете да се възстановите от поражението на 7 октомври. Вие сами си навлякохте това бедствие", написа върховният лидер на Иран Хаменей на страницата си в социалната мрежа X (Twitter).

Президентът на Салвадор Найб Букеле заяви: "Като салвадорец с палестински произход, аз съм уверен, че най-доброто, което може да се случи на палестинския народ - това е пълното изчезване на "Хамас".