България стана член на Съвета по правата на човека в ООН след гласуване от Общото събрание.

България и Албания се състезаваха с Русия за двете свободни места, определени за регионалната група на Източна Европа. Москва получи само 83 гласа на гласуването и не успя да си върне позицията, от която беше изхвърлена след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

След като бюлетините бяха пуснати и преброени, президентът на Асамблеята Денис Франсис обяви, че България, Албания, Бразилия, Бурунди, Китай, Кот д'Ивоар, Куба, Доминиканската република, Франция, Гана, Индонезия, Япония, Кувейт, Малави и Нидерландия са избрани за три години, считано от 1 януари 2024 г. Китай, Кот д'Ивоар, Куба, Франция и Малави бяха преизбрани за втория си мандат.

Съветът по правата на човека, основният орган за правата на ООН, е натоварен с отговорността да поддържа и развива основните свободи в световен мащаб. Създадена е през 2006 г. и се състои от 47 държави-членки, избрани чрез тайно гласуване от мнозинството от членовете на Общото събрание.

За да се осигури справедливо географско разпределение, неговите места се разпределят между регионални групи от държави, както следва, от Африка - 13, Азиатско-тихоокеански регион - 13, източноевропейски - 6, Латинска Америка и Карибите - 8; западноевропейски и други - 7.