Напълно възможно е при ротацията на правителството да има смяна на министерски кресла, смята съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Коментарът му в ефира на Българското национално радио не е случаен - миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за рокади в състава на кабинета, след като премиерския пост поеме Мария Габриел. Борисов се обяви за преоценка на дейността на министрите по времето на акад. Николай Денков.

Борисов коментира, че е недоволен от цели сектори и на много министри дори имената им не се знаят. По думите му става дума за седем-осем министри, които не си вършат работата. Той заяви, че дори допуска министри от ДПС в кабинета след ротацията.

Христо Иванов обаче е категоричен - рано е да се правят крайни оценки.

"Този състав на кабинета беше излъчен в диалог между акад. Денков и Мария Габриел. Трябва да чуем тях. Нито една от двете политически сили, които стоят зад правителството, няма достатъчно гласове, за да наложи един или друг състав на МС. Ще трябва да разговаряме. Добре е преди всичко акад. Денков и Мария Габриел да разговарят. Разбира се, там, където някой не си върши работата и за това има обективни оценки, ще се търси подобряване на решението", заяви Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ заяви още, че не е притеснен от предстоящия вот на недоверие, внесен от “Възраждане” и подкрепен от БСП и ИТН. Не е ясно обаче как биха гласували от ГЕРБ, въпреки че през седмицата лидерът Бойко Борисов посочи, че партията няма да сваля правителството, а ДПС категорично заявиха, че кабинет ще има. Причината за съмнението се появи днес, след като пред партийния екип в Плевен Борисов и Делян Добрев заговориха за схема с фотоволтаици и посочиха, че ще търсят сметка на кабинета в петък.

Съпредседателят на ДБ коментира пред БНР и проекта за промени в Конституцията, който в петък парламентът пусна по бавната писта. Христо Иванов смята, че е "недобросъвестно да се обобщава, че проектът е бил засипан от критики".

"Това, което виждаме, е сериозен дебат, който приема целите на реформата и участва в усилието да намерим най-добрите решения".


По думите му трябва да се прави разлика между отхвърлянето изобщо на необходимостта на реформата и нейните цели и това да се разговаря за това как да стане по-добре.


"Огромната част от становищата ясно приемат посоката, целите, необходимостта. Има дебат как точно да се случват нещата. Този дебат ще продължи. Ние ще подходим много внимателно и с благодарност и уважение към всяко мнение и ще работим в тези 2 месеца за прецизиране на текстовете, за тяхното подобряване, отчитане и търсене на съгласие в професионалната общност", допълни той пред БНР.