"Знам, че в този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков, а той се справя много добре, няма". Това коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ППДБ) Кирил Петков относно заявката на „Възраждане“ да внесат с подкрепата на „Има такъв народ“ вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор "Енергетика".

Петков посочи, че всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност. "Акад. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми, това се случи вчера и с енергийния сектор", добави той, цитиран от БТА.

"Всички разбират, че „Възраждане“ се опитват да политизират тези реални протести и се опитват да ги използват за изборите за местна власт", каза още Петков, след като парламентът гласува решението за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици.

"Спазваме си обещанията, вчера поехме ангажимент към енергетиците и социалните партньори това решение да бъде факт днес и то е факт", заяви Кирил Петков. Той увери, че хората на протеста могат да имат доверие, че обещанията, които са били дадени, ще бъдат изпълнени, както от правителството, така и от партиите, които са гарантирали това споразумение.

Петков посочи, че енергийната сигурност на страната ще бъде гарантирана от две неща – работи се в следващите 12 месеца Помпено-акумулираща водноелектрическа централа „Чаира“ да влезе обратно в обръщение и преди 2035 г. да включат блок 7 на Атомната електроцентрала „Козлодуй“ като заместващи мощности преди отпадането на въглищните централи.