Нов опит за манипулация на резултатите от вота, който предстои на 29 октомври, се прави с начина, по който ще се броят хартиените бюлетини и тези от машините. Това коментираха юристи и експерти, след като днес ЦИК обяви, че гласовете от местните избори този път ще се сумират в общинските избирателни комисии.

Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия, каза че този път членовете на секционните избирателни комисии няма да събират нито едно число както от хартиените бюлетини, така и от машинните бюлетини. Това ще става в изчислителните пунктове към Общинските избирателни комисии. Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след това късовете с вота от машините. Данните ще се записват в протоколите, които се изпращат на ОИК.

Според специалисти обаче, така се отваря още една врата, през която може да се има гласене на вота през машините, защото сумирането ще остане в графата “тъмни процеси”, както повече неща, свързани с машините. Ако има несъответствия, може да се реши да се даде превес на вота от машините, дадоха пример те.

И към момента не е ясно колко ще са машините за изборите, тъй като още не е приключила работата по двете обществени поръчки и ЦИК няма сключен договор.