Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща цена на емисия, няма как този ток да бъде конкурентоспособен.

Това коментира пред БТВ министърът на финансите Асен Василев относно плановете за справедлив преход, срещу които енергетиците протестират, защото предвиждат затваряне на въглищните централи до 2038 г.

Това, което казвам е, че тази професия, има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и затова трябва да започнем плавен преход. Това казва и планът за справедлив преход - как да върви плавно този процес, обясни Василев.

Започнал съм разговор с енергетиците още през 2013 г. Истината е, че навсякъде в Европа, откакто беше приет механизмът за плащане на въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване. Тази година токът, произведен от въглища, е наполовина от този, произведен миналата година. И това не е защото някой ги ограничава, а защото пазарът е различен, настоя министърът.

Стара Загора не е район, където няма чуждестранни инвестиции или пътища. Той е регион, който се развива много добре, както и Пловдив. Видя се, че има и инвеститорски интерес за няколко милиарда именно в Стара Загора, подчерта Василев. Той напомни, че на американските централи им изтича договорът през 2024 г. и 2026 г.

Почти сигурно е, че след като изтекат договорите за изкупуване, или ще намалят драматично, или ще затворят така или иначе, продължи той.

Работата е тежка и се дават високи заплати. Но това, което става в момента е с цената на въглеродните емисии. Държавата може да направи, и затова са плановете за справедлив преход, ПВУ и др., да се насочат 4 млрд. лв. в следващите 4-5 г., които да влязат в регионите и хората да могат да си намерят достатъчно добра работа, каза Василев.

Голяма част от тези хора ще продължат да работят, защото даже в деня, в който мината произведе последния си тон въглища, имаме поне 10 г. работа, за да се реконструира мястото. Това го знаят миньорите. Проблемът не е, че тези неща не се знаят. Проблемът е, че има една група политици, които в момента подстрекават протеста и лъжат хората, че това, което е било досега, може да продължи. Този разговор аз лично съм го имал с миньорите 2021 г. Той беше много тежък. То се видя. Ето, никой тази година не е ограничавал пазара, но той падна, посочи Василев.

Правителството е насреща. Това не е нова информация, не са нови решения, настоя финансовият министър.

Това, което виждаме, може би се случва в комичните опери - всеки герой се опитва да покаже колко е важен, коментира той споровете в парламента.

Мен ме интересува прието ли е законодателството, случват ли се нещата, по които сме се съгласили. Всички закони за еврозоната са приети, изпълнили сме си задълженията, допълни Василев.