Румънският земеделски министър Флорин Барбу и украинският му колега Микола Солски обсъдиха в онлайн разговор условията и механизмите за износ на украински земеделски продукти в Румъния, съобщи Укринформ.

Барбу отбеляза, че Румъния възнамерява да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти. Той приветства украинския план за износ на зърно. От своя страна Солски благодари за подкрепата и посочи, че предложенията на Румъния за износ на зърно са приемливи и Украйна има готовност да ги обмисли.

Двамата са постигнали консенсус да работят върху съвместен план за по-нататъшно сътрудничество в следващите 30 дни.

Министърът увери румънските земеделци снощи, че в следващите 30 дни няма да има внос на украинско зърно в страната и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще бъдат румънските фермери и преработватели, информира Аджерпрес.

Барбу бе категоричен, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния, и в случай че „се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния“, заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.

Междувременно президентът на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO) Йонел Арион коментира, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.

Барбу каза, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и ще се обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Румънските фермери обявиха, че са взели решение за момента да се откажат от протестните демонстрации, след като са получили уверения от министъра, че за период от 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, съобщи днес румънското национално радио.

Представителите на фермерските организации добавиха, че през целия 30-дневен период те ще наблюдават митниците.