"Трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите извън страните от Европейския съюз (ЕС). Споразумението с Турция свърши работа, а идеята е ЕС да сключи такива споразумения и с други държави", заяви премиерът Николай Денков от Брюксел.

"Видя се, че Унгария и Полша не са съгласни с общия подход към миграцията, така че остава този текст да бъде представен на обществеността", поясни той.

"Европа трябва да повиши способността си да произвежда и да има всичко, което е важно, за да може ако настъпи криза веднага да реагира.

По отношение на Украйна, новият акцент е, че трябва да се мисли за фондовете за възстановяване, също така - дали могат да се използват замразените руски активи.

Също така Европа трябва да се замисли събирането на боеприпаси и предоставянето на военна помощ за Украйна, което може да докара и чужди инвестиции в България. Една от задачите на министър Тагарев е да работи по тази тема", посочи министър-председателят.

"Марк Рюте каза, че е отворен към приемането ни в Шенген, но трябва да преодолеем различията си с Австрия", каза още Денков.