Шестима министри по всяка вероятност ще бъдат сменени спрямо обявения в началото на май състав на кабинет с мандат на ”Продължаваме промяната” - ”Демократична България”. На 2 май новата коалиция представи номинациите си за министри, след като това ѝ беше поискано от ГЕРБ, за да реши какво да прави с първия мандат.

Според публичните заявки единственият кадър на ГЕРБ в правителството ще бъде Мария Габриел, която първо ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. С това отпада първоначалното предложение начело на ведомството да бъде Ирена Димитрова.


Според информация на "Дневник" от източници от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" сменени ще бъдат още петима, предложени за министри. Става дума за:

Още преди два дни Янкулов , че предложението за поста все още не е потвърдено окончателно, а и той самият не е потвърдил съгласието си сега. През 2014 г. той беше зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. След това е зам.-министър на правосъдието, когато начело е Христо Иванов.

ГЕРБ се обяви срещу номинацията на Иван Кръстев още при първоначалното му обявяване, с аргумента че е "привърженик на Путин". Кръстев е сниман на шествието "Безсмъртен полк" през 2019 г. Освен това е член на БСП, която не застава на страната на Украйна във войната, която започна Русия. Според неофициална информация тъкмо това са причините Кръстев да бъде изтеглен от предложенията за министри, въпреки че в "Продължаваме промяната" - "Демократична България" го смятат за експерт.


Христо Даскалов е част от "Продължаваме промяната". По време на кабинета "Петков" беше директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), беше сред най-активните по темата за контрола на пункта Капитан Андреево на границата с Турция. Дори неофициално депутати от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" не коментират причините Даскалов да не бъде номиниран сега за министър на земеделието, но уверяват, че "имат друг силен кадър".


Гергана Кабаиванова беше кандидат-депутат от листата на "Демократична България" в Пловдив-област за изборите през април 2021 г. До втори май тя беше предложена за министър на туризма, но според информация на "Дневник" от източници от коалицията срещу номинацията ѝ има постъпили становища от неправителствения сектор, че няма квалификация за поста.


Преговорите за кабинет продължават и днес (25 май), като не е изключено съставът да бъде финализиран до края на деня. След това четирите формации в коалицията ("Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ и "Зелено движение") трябва да обсъдят конструкцията в партийните си органи.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че партията няма да има свои представители в кабинета с втория мандат, но че депутатите ще подкрепят правителството при гласуването в пленарната зала. ДСБ и "Зелено движение" още не са определили позициите си.