"Видях нещо във Фейсбук, което е точно определение на случващото се." Това написа Слави Трифонов в своя фейсбук, след като сподели подигравателен пост относно синовете на Едип - Етеокъл и Полиник, които се разбрали да управляват Тива на ротационен принцип.

Лидерът на ИТН припозна в поста именно двете партии - ПП и ГЕРБ, които се разбраха за съставяне на “национално отговорно правителство” с втория мандат и ротационен премиер. 9 месеца (до края на февруари) то ще бъде ръководено от акад. Николай Денков от ПП-ДБ, а след това начело ще застане Мария Габриел от ГЕРБ.

"А па синовете на Едип - Етеокъл и Полиник - се разбрали да управляват Тива на ротационен принцип, ама Етеокъл, като поцарувал, хич не щял да се ротира, та Полиник събрал войски и тръгнал на поход срещу него.

И какво? В крайна сметка се наротирали взаимно.

Ама то, като си помислим, те били и рожби на една ротация - между баща им, който всъщност им е и брат, и баща му, който всъщност му е и баджанак", гласи постът.

"И между другото хората във Фейсбук са точното мерило на всичко актуално", допълва Трифонов.

В древногръцката митология Етеокъл и Полиник са синовете на класическия трагичен герой и тебанският крал Едип. Те се разбрали да управляват като се редуват на трона през година. Първи управлявал Етеокъл, но след първата година той отказал да отстъпи трона. Последвала битка, в която и двамата братя загинали.