„В момента топката е в полето на ГЕРБ. Те са мандатоносител и победител на изборите. Трябва да зададат решение и да формират кабинет. Всичко, което можем да направим като втора партия, е да улесним този процес. Още първия ден в Народното събрание изпаднахме в патова ситуация, защото ГЕРБ не си бяха написали домашното и не можа да си избере председател.

Предложихме председател на ротационен принцип, а след това се съгласихме и на програма за ключовите закони, за да може държавата да отлепи.

След това ГЕРБ поискаха да знаят какъв ще бъде съставът на кабинета ни, казахме им го. Седим и чакаме. Конституцията е дала правомощията на първата политическа сила какво да се случи".

Това коментира в студиото на “120 минути“ зам.-председателят на „Продъжаваме промяната“ Асен Василев.

„Като опозиция можем да стоим встрани и да гледаме сеира, но това е зле за държавата“, посочи той.

„Никой не е искал квота в наш проектокабинет. Никой не ни се е обаждал. Разговорите трябва да са публични, а не на закрити врата“, заяви Василев, а по-късно посочи, че ПП-ДБ също не са искали квоти и общ кабинет не е обсъждан.

„Донякъде имаме дежавю след миналите изборите. Тогава заявихме, че ще бъдем опозиция и видяхме докъде се стигна – шумни скандали и Изборен кодекс, който взе половината парламентарно време, и нови избори. Сега се опитваме да сме максимално конструктивни, до степен, до която нашите избиратели са нещастни от факта – „Защо им помагате?“. Защото това е добре за България“, посочи Асен Василев.

„2/3 от нашите избиратели са абсолютно против“, допълни още той.

„Разликата от миналия парламент е, че най-после нещата се случват в него, а не извън. Парламентът е отражение на случващото се в българското общество.

Откакто сме влезли в ЕС, в България се води конкретна политика и тя не е толкова драматична като смяната на комунистическия режим, но се води политика, при която общественият ресурс отива при малко на брой фирми, малко на брой хора.

Създават се общество и икономика от латиноамерикански тип с изключително големи неравенства между бедни и богати и несъществуваща средна класа. На който не му харесва да живее в такова общество, му се казва емигрирай. Обещахме да водим европейска политика“, заяви Василев.