Надминахме германците по цени на много основни хранителни стоки, но не и по доходи. Дори бирата и виното в страната ни вече са по-скъпи отколкото в Германия. В България средната цена на родната бира е 1,57 лв. за бутилка от половин литър, а в Германия местната бира струва средно 1,40 лв., показват данни на сайта numbeo.com, където има информация за цените на основни стоки и услуги в различните държави.

В България бутилка вино от среден клас струва 10 лв., а в Германия е 9,77 лв. Разликата в цените на бирата и виното в магазините у нас и в Германия не е много голяма. Но в Германия заплатите на хората са пет пъти по-високи отколкото у нас.

В България минималната заплата е 780 лв., което прави 398,81 евро. В Германия минималната заплата е 1987 евро. У нас са по-малки заплатите не само на потребителите, които купуват в магазините, а и на хората, които работят в предприятията за производство на храни, карат камионите с готови стоки, работят в складовете и в магазините. Разходите на бизнеса за наемане на хора в България са средно 8,2 евро на час, а в Германия са 39,5 евро, показват данни на Евростат.

Преди рекордната инфлация през миналата година цените в България бяха доста по-ниски от тези в икономически по-развитите страни от ЕС. Затова се говореше, че заплатите и пенсиите ни са по-ниски, но и цените са по-ниски. А реалната разлика в стандарта на живот беше по-малка, ако просто сравним заплатите и пенсиите в България и Германия.

Но ситуацията вече е коренно различна. Според данни от правителствения сайт foodprice.bg един килограм пакетирано сирене в България струва средно 23,36 лв., а в Германия - 15,52 лв. У нас продават литър прясно мляко за 3,53 лв., а в Берлин за 2,51 лв.

Киселото мляко в кофичка от 400 гр. в България струва средно 1,56 лв., а в Германия - 1,48 лв. Много голяма е и разликата при маслото. У нас пакетче от 250 гр струва средно 7,03 лв., а в Германия - 4,85 лв. Оказва се, че маслото у нас струва с 45% повече отколкото в Берлин. В България продават едно яйце средно за 53 ст., а в Германия струва 42 ст. Олиото в България е средно 5,90 лв. за литър, а в Германия го продават по 4,38 лв.

Дори доматите в България са по-скъпи отколкото в Германия. Според сайта за сравняване на цените, у нас килограм домати струва средно 4,01 лв., а в Германия цената е 2,95 лв. Оказва се, че у нас доматите струват с един лев повече отколкото в Германия.