„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ ще представят проекта си за кабинет на съвместна пресконференция утре, вторник. В момента текат последни уточнения и гласувания в ръководствата на коалиционните партньори.

В 16,00 часа е свикан Национален съвет на ПП, за да бъдат запознати членовете му с плановете на лидерите, след което да ги обсъдят и гласуват, , съобщава "Марица".

Успоредно с това днес вече вървят подобни срещи при коалиционните партньори от „Да! България“, ДСБ и „Зелените“.

Депутати от коалицията потвърдиха, че изтеклите вероятно нарочно имена на министри в медиите са верни на 90 процента. Но вероятно политическите лица обаче ще бъдат редуцирани тази вечер.


За премиер е гласен академик Николай Денков, получил тези дни поредно научно признание за химик номер 1 на България. Асен Василев ще поеме финансите, а на Кирил Петков е поверено министерство по приемането ни в Шенген и еврозоната. Не е вярно обаче, че в проекта се предвижда той да контролира службите, както изтече.

Смята се, че така бившият премиер най-малко ще дразни ГЕРБ, той като задачите му ще са свързани изцяло с изяви в чужбина. Петков има много силни лични контакти в Брюксел и Вашингтон.

Неговият съветник Весела Чернева е обсъждана за външен министър. За Владислав Панев, съпредседател на „зелените“, е отредено екоминистерството. Не е вярно, че генерал Атанас Атанасов е бил обсъждан за шеф на МВР, твърди източник.

Нещо повече, Кирил Петков и Асен Василев държали там да бъде излъчен човек с голям опит в полицията и уважаван от редовия състав на ведомството. Вече е разговаряно с няколко бивши и настоящи шефове на големи районни управления в страната. По-вероятно е експерт на ДСБ да поеме Военното министерство.

На 99 процента част от цитираните имена в проекта на ПП и ДБ ще бъдат заменени от чисто експертни лица тази вечер, потвърди източник. Целта е да се влезе в по-диалогичен тон с ГЕРБ-СДС. Сигурно е едно – няма да се отстъпи в никакъв случай от присъствието на Асен Василев и разбира се, премиерът академик Денков.

За по-мека позиция е групата около съпредседателя на ДБ Христо Иванов. От самото начало той бил против ярки политически фигури и сам не искал постове.

Явно смяната в курса е стигнала до ГЕРБ. Припомняме, Бойко Борисов призова Кирил Петков и Асен Василев да направят крачка назад. После Делян Добрев осмя с виц „Промяната“, но вчера шефът на парламента Росен Желязков даде да се разбере, че Асен Василев ще бъде приет като член на кабинета.


В преговорите от ПП-ДБ са гарантирали, че ГЕРБ ще могат да контролират техните министерства посредством комисиите в парламента, където хората на Борисов имах числено предимство, макар и минимално.

По закон ГЕРБ-СДС ще получат първи мандат, като се очаква президентът Радев да им го връчи още тази седмица. Бойко Борисов даде дума да го върне и да подкрепи втория на ПП-ДБ, ако хареса състава и премиера на предложения предварително кабинет.

Двете най-големи политически сили одобриха обща законодателна програма. А в последния работен ден в петък буквално до последните минути уточняваха по групи управленската.

Депутати на двете коалциии се бяха разположили по зали, а две от тях заседаваха дори в кафето. Любопитна гледка беше как на една маса са бившите спортни министри Красен Кралев и Радостин Василев, които до скоро не спираха да се обвиняват в кражби и корупция.