Ученици от 7 професионални технически гимназии от страната ще участват в националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, чиито домакин е бургаската Професионална гимназия по Механоелектротехника и електроника. Днес проявата бе официално открита с тържествена програма в актовата зала на ПГМЕЕ-Бургас.

Директорът на ПГ по Механоелектротехника и електроника инж. Роза Желева откри събитието, а зам.-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев поднесе поздравителен адрес от кмета Димитър Николов.

„Бургаската гимназия по Механоелектротехника достойно следва всички дългогодишни образцови стандарти в професионалното техническо обучение, като същевременно модернизира базата и работилниците си и добавя нови специалности. С всеотдаен труд на директора, ръководството и педагозите, училището се превърна в желано място, където учениците развиват своите професионални умения и компетенции. Пожелавам ви да сте здрави и упорити! Успех на всички участници в състезанието!“, се казва в адреса на кмета Николов.

„Дайте всичко от вас и излъчете най-достойния представител, който ще вземе участие в международното състезание и да представи България по най-добрия начин. Професионалното образование е един от приоритетите на Министерството на образованието и науката, с което се надявам, че за вас то ще бъде не само като ваша кауза, но и да постигнете най-добрата реализация в живота“, сподели Албена Михайлова - главен секретар на Министерството на образованието и науката.

Гости на проявата още бяха Ваня Тивидошева – директор Дирекция „Професионално образование и обучение“ на МОН, Златка Иванова – старши експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“ на МОН, Чавдар Здравков – експерт от МОН, зам.-областният управител Пламен Янев, председателят на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова, началникът на Регионално управление на образованието - Бургас Петя Петрова, Момчил Бекярски – Интеркарс и др.

Те бяха поздравени с песни и танци от децата от ОУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Вълшебство“.

В националния кръг на състезанието в Бургас ще вземат участие гимназисти от Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“ – София, Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ – Пловдив, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт – Казанлък, Техническа професионална гимназия – Ботевград, Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Свищов, Професионална гимназия по Механотехника „Владимир Комаров“ – Силистра.

Състезанието продължава в петък и събота, 28 и 29 април. Участниците трябва да решават тест с теоретични задачи от автомобилната техника, да покажат практически умения в диагностиката и ремонта на автомобилите, както и при шофиране.