Съединените американски щати поставиха България в списък на държавите, които имат сериозни проблеми с онлайн пиратството. Според доклада на Офиса на Търговския представител на САЩ - агенцията, която координира външнотърговската политика на Вашингтон, страната ни се бори със сериозни недостатъци, що се отнася до защитата на интелектуалната собственост.

Този доклад излиза на бял свят малко след като служебното правителство поиска онлайн пиратството да стане престъпление. Кабинетът “Донев” предложи промени в Наказателния кодекс, с които ще стане възможно преследването на лица, създаващи условия за пиратство - чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и др. дейности. Под ударите на законовите промени не попадат потребителите на пиратски произведения.

Доклад “301” се публикува всяка година. В новия списък са включени общо 29 държави, като Украйна не попада сред поставените под мониторинг страни заради войната на Русия.

Поставянето на България под лупата на САЩ що се касае до интелектуалната собственост не е изненада. Миналата година Вашингтон обяви, че ще направи проверка, защото страната ни не е изпълнила обещанията си за проследяване на случаите на онлайн пиратство през последните пет години.

САЩ добави и Беларус към списъка заради приетия от Минск закон, който легализира нелицензираната употреба на определени произведения, защитени с авторски права, ако притежателят на правата е от чужда държава, “извършваща неприятелски действия“, включително санкциониране на Беларус.

Беларус може да задържи възнагражденията от тази нелицензирана употреба и да ги прехвърли към общия бюджет на Беларус, което означава, че режимът на Лукашенко ще има пряка финансова полза от пиратството.