Европейските органи изнудват България да приеме правила, които може да доведат до ръст на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. В петък за обществено обсъждане ще бъдат пуснати промени в Кодекса за застраховането, които бяха предложени от работна група към бюджетната комисия още в миналия парламент, обяви министърът на финансите Росица Велкова. Тези промени обаче не бяха подкрепени от парламента именно заради опасенията, че може да доведат по поскъпване на задължителната застраховка.

Промените се отнасят за правилата при плащане от страна на Националното бюро “Зелена карта” за щети, причинени от български шофьори в чужбина. Първоначално от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), със седалище във Франкфурт, бяха поискали българското Националното бюро “Зелена карта” да плаща предявените претенции безусловно. Като поставиха приемането на този текст като изискване за влизането ни в еврозоната. Проблемът е, че ако този текст бъде приет, българското Национално бюро ще трябва да плаща и при застрахователни измами в Италия. Често в Италия представят документи за щети от катастрофи, причинени от български автомобили, които не са реални - пишат че има пострадали хора, при положение, че са счупени само ламарини. А понякога има и претенции за катастрофи с участието на български коли, които въобще не са били в Италия.

Затова депутати от предишния парламент предложиха компромисен текст за промяна в Кодекса за застраховането, според който българското Национално бюро трябва да плаща само при наличието на банково извлечение за изплатено обезщетение на пострадалите от катастрофа. Но от EIOPA не одобриха предложения текст, а депутатите от последния парламент не подкрепиха текста, който отговаряше на изискванията на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Имахме среща с представители на Съюза за стопанска инициатива и те подготвиха нов вариант на промени в Кодекса за застраховането, каза министърът на финансите Росица Велкова. Този вариант също не беше одобрен от EIOPA. Затова още в петък за обществено обсъждане ще бъдат пуснати промени, които бяха предложени от работна група към бюджетната комисия на последния парламент, но не бяха одобрени от депутатите. Именно тези текстове ще бъдат предложени за гласуване и в следващия парламент след изборите на 2 април. При приемането им обаче, има риск да поскъпне “Гражданска отговорност”.