Нови земетресения бяха регистрирани в турските окръзи Хатай и Адъяман (Югоизточна Турция), които бяха изключително тежко засегнати при разрушителните трусове на 6 февруари.

По данни на базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли в 10:20 ч. местно време (9:20 ч. българско време) в град Антакия (окръг Хатай) е станал трус с магнитуд 4,8. Според правителствената Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) трусът е бил с магнитуд 4,4. Дълбочината на земетресението е била 11,06 километра.

Град Антакия е сред най-тежко засегнатите зони при трусовете от 6 февруари. Много части на града са напълно изравнени със земята.

Междувременно по-рано тази сутрин в друг много тежко засегнат окръг – Адъяман, бе регистриран трус с магнитуд 4,2. Земетресението е станало в 7:15 ч. местно време (6:15 ч. българско време) на дълбочина 6,4 километра, а епицентърът му е бил в град Гьолбашъ, информират от АФАД.

Турските власти и огромен брой доброволци от страната и чужбина продължават да се борят с последиците от унищожителните земетресения от миналия месец.

Самолети на турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ са превозили от 6 февруари досега над 417 хиляди души от зоните на бедствие към други райони на страната, съобщи днес генералният директор на авиокомпанията Билял Екши.

Екши написа днес в профила си в Twitter, че досега са били извършени 4885 полета от и до бедстващите зони. Изпратени са били 277 439 спасители.

Извършени са и 418 полета с транспортни самолети, с които са били изпратени 16 062 тона хуманитарни помощи, посочи още генералният директор на „Търкиш еърлайнс“.
Хората, които са били в зоните на земетресенията, са евакуирани в различни части на Турция, включително в незасегнатите окръзи в съседство с пострадалите зони. Много хора са се насочили към столицата Анкара, както и към мегаполиса Истанбул.

Междувременно местни жители в Анкара споделиха пред БТА, че след земетресенията стотици хиляди хора са пристигнали в столицата (с население близо 5,7 милиона души). Сред хората, дошли в Анкара, има не само такива от бедстващите окръзи, но и жители на Истанбул, които се тревожат от очаквано силно земетресение там.