Общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев показа как може да изглежда вълноломът в морския град, за да бъде безопасен и атрактивен за разходка както на местните жители, така и на туристите.

„Съоръжението в момента носи рискове, защото старият железен парапет е изгнил, а в някои участъци направо липсва. Години наред с колеги призоваваме общинската администрация и кмета да реновират вълнолома на общинското пристанище, но това не се случва. Дори през 2022 год. бяха гласувани от общинския бюджет около 60 000 лв., но после парите бяха пренасочени за паркинг. И колкото пъти повдигнем темата, ни се обяснява, че няма начин, че сега не може да стане, че няма пари, че... А аз все повече си мисля, че може би у някои хора с власт просто няма никакво желание да разрешат случая. Но така или иначе от мрънкане и оплаквания няма никаква полза, обясни Пейчев.

Той се е свързал по темата с проектантско бюро, като е поръчал да бъде изготвен проект и визуализация на вълнолома. Така днес представи един работен вариант.

„Според експерти, ако се придържаме към тези параметри, ремонтът на защитното съоръжение ще струва около 80 000 лв. Сигурно някои от вас ще си кажат, че губя времето на хората с картинки и снимки. Така е сега, но ако се хванем за работа, вече няма да са картинки и снимки, а реален проект. И вълноломът ще бъде не само обезопасен с нов парапет, а и напълно достъпен и удобен за хората. Но има един много важен момент.

Аз само показвам вариант КАК МОГАТ ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА. КАК МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА защитната стена, която да пази пристанището в Царево. Сигурен съм, че общинската администрация и мнозинството в Общинския съвет в Царево могат да обсъдят и изберат още по-хубаво предложение от съвсем друго проектантско бюро, което да предложи друг вариант с още по-добри ценови параметри от тези, които аз ориентировъчно ви посочвам. А може проектантските бюра да бъдат няколко с няколко конкурентни предложения. Могат, ако поискат. А могат и да продължат да ни обясняват, че няма начин, че няма пари, че сега не може да стане.

Никой няма нужда от вълнолом с изгнил метален парапет. И не е нужно да чакаме да се случи инцидент, за да се сетим, че е можело да го предотвратим.

А и сме длъжни да се погрижим за един от градските символи, за да посрещнем туристите през новия летен сезон с още една атракция в Царево. Знам едно. Времето за оправдания в Царево свърши. Време е за работа.“, смята Пейчев.