Общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев обясни каква ще е съдбата на сградата на Българо-немския център на брега в морския град, която е обект на множество коментари през последните години. Повод за разяснението на Пейчев е решението на местния парламент, взето на последната сесия, на която бе решено зданието да бъде предоставено за ползване на Тракийския университет за 3 години. Ето какво обясни Пейчев:

Дни след последната сесия на Общинския съвет в Царево мои приятели, съграждани от града и от съставните селища ме питат „Какво направихте, защо подарихте центъра без пари“

Дължа ви обяснение.

Да започнем с това какво точно се случи с Българо-немския център в Царево

Тракийският университет получава сградата за безвъзмездно ползване за срок от три години. Задължават се да ремонтира сградата и да вложи в обновяването и 260 000 лв. След три години без претенции предоставят постройката на община Царево. Ако от университета пожелаят да продължат ползването на центъра, ще трябва да заплащат наем, определен от бъдещия общински съвет.

А сега да ви припомня какво не се случи.

След като със Социалното министерство преди години се прекрати партньорството с община Царево, спря подготовката на кадри за туристическия бранш, а опразнената сграда започна да пустее и да се руши. Така и не се намери начин да се изпълни с живот и със съдържание.

Ето го първото от списъка с неслучилите се неща.

Предложихме с колегите от опозицията в бившия център да бъдат прехвърлени лекари и медицински персонал, защото в момента те работят при ужасни условия в старата поликлиника. Това наше предложение отиде в кошчето, защото не беше допуснато дори и до дневен ред и гласуване! Лекарите в Царево продължиха да работят и да посрещат пациенти при недобри условия, а Българо-немският център продължи да се руши.

Ето го и второто.

Въпреки предложението ни рушащата се сграда не беше превърната в център за приемане на украински бежанци. Държавата тогава щеше да отпусне средства за ремонт на всички помещения, включително и щяха да бъдат оборудвани! Мнозинството отхвърли идеята . Вместо това постройката продължи да стои празна и да се руши.

Третото неслучило се.

В Царево няма да има филиал на Тракийския университет, а изнесена база...Който е твърдял обратното, може би е фантазирал или просто е приказвал сладки приказки за наивници. Дори разказвачът на приказки говореше за университетския филиал пред коледната елха, нали не сте забравили.

Прави ли впечатление какъв е ефектът от неслучилите се идеи? Сградата на Българо-немския център продължава да стои празна и да се руши.

Затова, когато на 23 януари /два дни преди заседанието на комисиите и три дни преди сесията/ получихме докладна записка, с която се предлагаше сградата на БГЦПО да се отдаде безвъзмездно на Тракийския университет за срок от три години, с колегите ми от опозицията настояхме вносителят на докладната да допълни своето предложение с две важни условия, за да има гаранции и бъде защитен обществения интерес, а именно:

Да се задължи Тракийският университет да направи основен ремонт на сградата и прилежащата територия около нея. След изтичането на срока на договора да не предявяват претенции към Общината за направените от тях подобрения и инвестиции.

Е, това се случи.

Сградата на Българо-немския център ще бъде ремонтирана, обурудвана и за всичко това общината няма да плати абсолютно нищо, а след три години сградата ще бъде отново на разположение на общината.

През следващите три години ще се използва за изнесено обучение, почивка за студенти, преподаватели и посетители.

Смятам, че това е по- добрия вариант пред това да бъде продадена.

Договорът предстои да бъде подписан.