Неразбории обезсмислят камерите за вота. Няма яснота как ще бъдат свързани над 11 000 устройства в мрежа, какво става, ако има проблем с излъчването на броенето на бюлетини в реално време, както и няма ли да се злоупотребява със съобщения за нарушения. Проблемите с камерите за видеонаблюдение и видеоизлъчване се очаква да реши вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев. Той бе определен от Министерски съвет да отговаря за изборите. От ЦИК коментираха пред “Труд news”, че очакват среща с Демерджиев веднага като се завърне от срещата в Брюксел за шведското председателство.

Представители на централната комисия признаха, че очакват скандали около видеонаблюдението, около което има много проблеми и неясноти. Знае се само, че ще се наложи да се купуват камери за над 11 000 секции и че устройства няма да има само в чужбина, в болниците и в подвижните секции. Министерски съвет отговаря за камерите, но правилата за тях ще бъдат написани от ЦИК. От Министерски съвет твърдят, че чакат указ на президента за новия служебен кабинет и след това ще решават колко и какви камери ще купуват. За устройствата трябва да се осигури и техническо обезпечаване каквото има и за машините. При предишни избори от ЦИК признаха, че нямат капацитет да съберат около 3000 техници, които в деня на изборите да отговарят за изправността на машините за гласуване. Толкова хора ще са необходими и за камерите.

От Министерски съвет неофициално са коментирали още при приемането на промените в Изборния кодекс, че не знаят къде и как ще се съхранява огромният обем информация от видеозаснемането. До края на февруари се очаква да имат решение и по този проблем.

От ЦИК умуват и върху вида на машинните бюлетини. В четвъртък са проведени разговори с представители на “Смартматик” и на “Сиела” за промени в софтуера на машините. Засега мнението на комисията е, че няма нужда на всяка разпечатана от устройствата бюлетина да са изписани имената на партиите и на коалициите, които участват в изборите. Достатъчно било да се направят по-едри цифрите на партии и на избраните с преференции. За да има съвпадение между хартиените и машинните бюлетини номера на партията щял да е в квадратче, а на преференцията в кръгче. Очакванията са машинната бюлетина да не е по-дълга от 20 см. На гърба ѝ освен надпис ЦИК от комисията ще поставят и печат, след като гласуващия я прегъне на две.

От ЦИК са готови и с хронограмата, която ще бъде качена на сайта на комисията, след като президентът издаде указа за изборите.