Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол – АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) са разположени от днес в Румъния, откъдето ще изпълняват мисии за наблюдение на руската военна активност в близост до границите на 30-членния военен съюз, предаде БТА.

Днес във 90-а въздушно-транспортна база Отопени край Букурещ кацнаха два от самолетите АУАКС, а по-късно се очаква да пристигне и трети. Предвижда се те да бъдат базирани в Румъния в продължение на няколко седмици. За целите на мисията в Румъния ще бъдат разположени и 185 войници.

Самолетите АУАКС, които НАТО нарича "очи в небето", са част от флотилия от 14 самолета, които обикновено са базирани в Западна Германия. Те имат големи куполни радари, монтирани на фюзелажа, и могат да откриват самолети на стотици километри разстояние. В продължение на няколко седмици те ще бъдат базирани на летище Отопени, което е на около 200 км от източната граница с Украйна.

Разполагането на наблюдателните самолети е във връзка с прилагането на мерки за укрепване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион, посочи министерството на националната отбрана на Румъния. „Румъния и съюзниците са в безопасност“, написа румънският военен министър Анджел Тълвар във Facebook.

Посланикът на Германия в Румъния Пеер Гебауер заяви на летището след кацането на първия самолет, че разполагането "подчертава решимостта ни да останем силни в този кризисен момент".

„Тази мисия за наблюдение на АУАКС, която ще започне днес в Румъния, е още едно доказателство за нашата решимост, за нашия ангажимент да защитаваме всеки сантиметър от съюзническата територия“, каза посланикът, цитиран от АП.

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари м.г., НАТО засили присъствието си на източния фланг в Европа, включително чрез изпращане на допълнителни многонационални бойни групи в страните от Алианса - Румъния, Унгария, България и Словакия. АУАКС също така извършват редовни патрули над Източна Европа и региона на Балтийско море, за да проследяват руски военни самолети в близост до границите на НАТО, отбелязва АП.