Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър Бъчваров, който загина при стрелба край границата. Вече е изготвена окончателната съдебномедицинска експертиза за причината за смъртта, съобщи за БНТ окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Доказателствата все още не са изпратени на разследващите в Турция, тъй като едва вчера е постъпило искане за това.

От събраните доказателства става ясно още, че камерите в граничния район не са покривали мястото на инцидента. Експертизата потвърждава първоначалната версия за причината за смъртта на полицая - нараняванията в областта на главата от изстрел с оловно оръжие.

Стреляно е с пушка, със сачми за едър дивеч, но камерите не могат да покажат какво точно се е случило край границата във фаталната нощ.

Ето какво каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев:

"Към настоящия момент окончателно получихме съдебномедицинската експертиза на загиналия полицай, която трябваше да установи причината за смъртта. Това, което казахме по-рано и днес със сигурност можем да го твърдим. Комплексното заключение е, че причината за смъртта са нараняванията в областта на главата от изстрел с оловно оръжие - пушка със сачми за едър дивеч.

Към настоящия момент доказателствата все още не са предадени на турската страна, тъй като вчера на 16 януари постъпи официално искане по съответния ред от турската страна за предоставяне на доказателства. Исканията са няколко - да предоставим това, което сме установили в хода на нашето разследване.

Най-близките камери, които са били близо до инцидента, са работили, но особеността е, че най-близкостоящата камера не обхваща мястото на инцидента. Записи има, но те не обхващат поради особеностите на релефа. Ако може така да се нарече, това е мъртва точка.

Това, което установихме и на последната работна среща с турските колеги, е, че производствата са в доста напреднал етап. Ние изчакваме някои заключения на допълнителни балистични експертизи, но имаме заключение за най-важната балистична експертиза за това с какво оръжие е произведен изстрелът.

Имаме молба за правна помощ, която сме изпратили на Турция и също очакваме от тях отговори на поставени от нас въпроси и изискани доказателства. На последната среща получихме уверение, че те подготвят своя отговор. И двете разследвания (и в България, и в Турция - бел. ред.) са в много напреднал етап.

Българските прокурори изчакват заключения от допълнителни балистични експертизи, но и отговори на въпроси, изпратени на разследващите в Турция. Убедени са, че и в двете държави разследването е в напреднал етап".