„Доколкото виждам в Народното събрание едва ли има партия, която да е готова да е продължител на политиките на служебното правителство. Служебните правителства би трябвало да оперират така че да не създават условия за дългосрочни политики, при условие, че са служебни. Тук вече като че в президентството са си наумили, че те управляват и ще управляват и занапред и започват да си мислят за дългосрочни политики. От гледна точка на конституцията не би трябвало изобщо да мислят за това кой ще продължава политиката на служебното правителство”.

Мнението изрази зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по NOVA NEWS.

Той припомни, че президентът назначава служебното правителство, а неговите правомощия да управлява през дългосрочни политики не са вписани в Конституцията.

В отговор на репликата на Венеция Ангова от ПП, че от ГЕРБ се опитват да ги опетнят, зам.-председателят на ГЕРБ каза: „Ние също не бихме искали да се асоциираме с партия, която докара Jamecorp (“Джеймкорп”) с всички руски капитали, с хората, които бяха готови да закрият въглищните централи – Мариците (тецовете от маришкия басейн). Те намериха начин, за да си прокарат лобисткия проект за батериите, намериха начин в Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаление на въглеродните емисии. Това на практика означава затваряне на Мариците”.

Възможно е предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, но трябва да има редовен кабинет с авторитет, обясни Митов шанса за разговори с Еврокомисията за промени на договорени вече условия.

Относно възможността ПП да подкрепи кабинет с мандат на ДБ и подкрепен от ГЕРБ, но без представители на ГЕРБ, зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че първо трябва да видят кой е мандатоносителя, той да подходи сериозно към разговорите и да видят дали има възможност да подкрепят проекто-кабинет.

Според Митов определението от съпредседателя на ДБ „технически кабинет” повтаря тяхната формула. „Това е технология, която е възможна. Очертава се едно много стабилно мнозинство – ГЕРБ/СДС, ДБ, ДПС и „Български възход” – това са четирите партии, които гласуваха Ф-16 (закупуването на втората ескадрила на този изтребител – б.р.), военна и военно-техническа помощ за Украйна, диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй” – да заменим руското с „Уестингхаус”, отварянето на ПВУ и спасяване на „Мариците” евентуално, въвеждане на американска ядрена технология. ПП бранят неистово „Лукойл”, каза Митов.

Както в БСП, така и ГЕРБ имат решение да не участват в управление едни с други. „Имаме решение на нашия Конгрес, че с БСП не може да участваме в управление”.