Осъзнаваме, че за България е важно да има правителство. Формула, в която от самото начало, при този раздробен политически парламент да поставяш условия, е път за нови избори. Ако получим третия мандат, първо ще съберем Националния съвет да ни даде санкции с кого може да разговаряме, при какви условия и т.н.”.

Това заяви Христо Проданов – заместник председател на БСП по NOVA NEWS.

В същото време БСП няма да бъдат обидени, ако не им бъде връчен мандата, обясни Проданов.

Според него и „Български възход” имат сериозен шанс да създадат управляващо мнозинство. „Те са нов политически проект, който няма история да се противопоставя с другите политически субекти. И според техните изказвания е важно България да има правителство, имат шанс да съставят правителство с третия мандат”, каза Проданов.

Той призна, че нямат сигнали дали на тях ще бъде връчен последния мандат за съставяне на кабинет. „Сигурно и другите възможни партии нямат сигнали на кого ще бъде връчен третият мандат. Според мен това не е правилно, трябваше да има малко време. Бяхме решили да съберем Националния съвет, за да видим какви ще бъдат нашите действия, ако ни бе връчен мандата. Ние сме една от опциите, ще направим всичко възможно да има правителство. Това за нас е изключително важно, важно е и за България”, обясни зам.-председателят на БСП.

Относно изказването на Илияна Йотова, че редовното правителство трябва да е продължител на служебното правителство, той изреди политиките на служебния кабинет, които противоречат на заявените политики от БСП. „Аз малко се обърквам в приоритетите на политики на служебното правителство. Президентът ни говореше за военолюбци, но не наложи вето на даването на оръжие за Украйна. Коя политика да замразим - тази, която дава доходи за българските граждани или тази, при която купуваш самолети на чертеж”, запита Проданов.

В същото време призна, че не могат да ревизират нито предоставяне на оръжие за Украйна, нито покупката на изтребителите Ф-16. „Договорите за самолетите и за Украйна – това, което е сключено, страхувам се, че връщане назад няма”, каза той.

В отговор на репликата: „Разглеждате правителство като политически ангажирани лица”, той каза: „Когато се крием зад едни или други експерти – никой не носи отговорност, това е най-лошото, което може да се случи. Умерен оптимист съм”.

Относно скандала с Nexo Проданов не смята, че системата „Борика” може да бъде използвана за разплащане на крипто валута.

За решението на парламента да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост, той каза – „Тези 40% сме ги покрили, това не може да бъде предпоставка за затваряне на въглищните централи. Трябва да има желание и санкция от Европейската комисия, за да може да се отвори главата „Енергетика” и да се предоговаря. Това не е пречка, това е политическа дъвка, вкарана в препирнята между ГЕРБ и ПП”.