В началото на следващата може да започне строителството на Националната детска болница. Обикновено такава болница се строи за 2-2,5 години. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който направи пиар оглед на терена в столичния квартал “Горна баня” заедно с премиера Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев. Шишков обясни, че до края на тази годината ще има архитектурен проект за болницата.

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на национална детска болница, потвърди пред журналисти служебният премиер. Той обясни още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

Според служебния премиер избраният терен в “Горна баня” е подходящ, защото се намира в близост до парк, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към лечебното заведение.

Министър Меджидиев припомни, че обектът е с национална значение и стартирането му е приоритет. Той подчерта, че теренът позволява изграждането болница с хотел за близките на децата, рехабилитационен център, подземни паркинги, достъп от няколко страни, връзка с други болнични структури, хеликоптерна площадка.

Меджидиев каза още, че необходимите документи са съгласувани с МОСВ и Министерството на културата и са предадени в МРРБ за разработване на градоустройствения план. Той припомни, че холдингът, който трябваше да реализира проекта (“Детско здраве”) е възстановил над 8,5 млн. лв. от деветте милиона, които му бяха преведени авансово.

Министърът не се ангажира с точна цифри за стойността на проекта, но заяви, че такъв се изготвя с участието на водещи педиатри, минало е общественото обсъждане.

Предстои изготвянето на анализ на нуждите със съдействието на Европейската инвестиционна банка. Планирано е пътуване на екип от здравното министерство и инвестиционната компания в Израел за среща с експерти и във Великобритания за консултации по повод анализа.