Започва подписка за запазване на българския лев и против влизане на страната ни в еврозоната. Това обяви Деян Николов, организационен секретар на партия “Възраждане” в София. Темата е съдбоносна за България и се борим от години по нея да има широко обществено обсъждане, а едно такова решение да не се взима под масата, допълни той.

Целта ни е да съберем над 400 хил. валидни подписа, с което да принудим българското правителство да проведе референдум за влизането ни в еврозоната, обясни Деян Николов. Искането на “Възраждане” е в референдум да бъде поставен въпросът “Съгласни ли сте България да запази българския лев до 2043 г.”.

Поне през следващите 20 години няма да сме готови за влизане в еврозоната, смята Деян Николов. А след това, след като сме постигнали определено сближаване на доходите с тези в еврозоната, темата може да бъде отворена отново. В кампанията за събиране на подписи ще се включат хиляди доброволци. Те ще събират подписи в продължение на три месеца.

Според Деян Николов има много причини да не искаме да влезем в еврозоната. Една от тях е инфлацията. Хърватия влезе в еврозоната само преди броени дни и много хора вече се оплакват от повишение на цените. Има стоки и услуги, които са поскъпнали с 20-40%, каза Деян Николов. Въпросът е искаме ли след една година към сегашната инфлация да добавим още 20-30%, заяви той.

Според Деян Николов при влизането ни в еврозоната има голям риск България да тръгне по гръцкия сценарий и задълженията на страната ни да нарастват с 15-20 млрд. лв. на година. Европейската централна банка печата пари и ги раздава на страните от еврозоната. Това ще създаде допълнителна инфлация, заяви Деян Николов. Валутният резерв, който гарантира валутния борд в България, е над 60 млрд. лв. Въпросът е кой иска да усвои тези средства, продължи той.

Правителството още през миналата година трябваше да направи анализ за плюсовете и минусите от въвеждане на еврото, но такъв анализ няма, каза Виктор Папазов, икономически съветник на партия “Възраждане”. Има само проект на анализ от страна на БНБ, в който добре описват рисковете от еврозоната. Влизането в еврозоната е икономическо заробване, заяви Виктор Папазов.