Нови претенции от страна на “Демократична България”, вътрешни трусове в коалицията с искане за изключване на съпредседателя Атанас Атанасов и грандомански идеи за конституционна реформа на Христо Иванов засилили колебанията на президента Румен Радев за връчване на третия мандат на ДБ, коментираха пред “Труд news” източници, близки до “Дондуков” 2. Политолози, които попитахме при кого ще отиде последния мандат смятат, че Радев отново ще го връчи на БСП. Според тях партията на Стефан Янев “Български възход” била с най-малък шанс защото Радев не бил в добри отношения с бившия служебен премиер, а освен това не искал да облагодетелства последната по численост формация в парламента.

От “Продължаваме промяната” днес върнаха неизпълнен мандата, а Радев поиска да обсъди с тях думите на лидера на “Демократична България” Христо Иванов, който обяви, че шансът за кабинет с третия мандат минава през разбирателство между двете партии с най-много депутати в Народното събраниe - ГЕРБ и “Продължаваме Промяната”.

От ПП коментираха след срещата при президента, че са готови да разговарят с ГЕРБ по общи политики.

В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова политиците да подпишат нов обществен договор и призова Христо Иванов, ако вземе мандата да стане министър-председател и да покани ГЕРБ на разговори.

Вчера Христо Иванов постави като условие за съставяне на кабинет с мандат на ДБ “ясен ангажимент за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние”. Докато Иванов разкриваше пред журналисти в Пловдив визията си за бъдещ кабинет, петима от ДБ поискаха съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов да бъде изключен. Владимир Великов, депутатът от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев са изпратили жалба до съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, евродепутата Радан Кънев и опозиционният клуб в “Да, България” - “9 декември”, в която искат незабавното отстраняване на Атанасов от ДСБ. Недоволните обвиняват Атанасов в системно погазване на Устава на ДСБ.

Радев има една седмица да реши на кого да даде последния трети мандат. Шансовете за съставяне на правителство клонят към нула, прогнозират социолози от най-големите агенции. Според тях има и още едно съществено разминаване с ДБ по ключова тема - войната в Украйна, заради което президентът би предпочел да връчи третия мандат на БСП.