Процедура за отнемане на имунитет на двама европейски депутати започват в ЕС на фона на продължаващия корупционен скандал, наречен "Катаргейт". Председателят на парламента Роберта Мецола е предприела този ход след искане на белгийската полиция.

От изявлението на Мецола обаче не става ясно кои са другите европейски депутати, замесени в схемата.


Сега искането трябва да бъде подадено пред целия парламент на ЕС на 16 януари, преди да премине към комисията по правни въпроси на органа. След това ще бъде изготвен доклад по обвиненията, преди гласуването в пълната зала за премахване на имунитета на евродепутатите.


Мецола обаче иска целият процес да приключи до средата на февруари.


Всички членове на ЕП притежават ограничен имунитет, което означава, че могат да изпълняват работата си, да изразяват мнението си и да гласуват свободно, без да живеят в страх от арест или политическо преследване.


Но камарата може да гласува да ги лиши от този имунитет след поверително производство. Процесът позволява на обвиняемите евродепутати да представят доказателства и да се защитават.


Припомняме, че скандалът избухна миналия месец, след като стана ясно, че евродепутатката Ева Кайли и трима други са арестувани по обвинения в пране на пари и корупция. Според твърденията Катар е подкупвал евродепутати, които да лобират за Световното първенство по футбол. Но държавата от Персийския залив категорично отхвърли всякакви твърдения за неправомерно поведение.