"Една от причините България да не се развива добре, е че в последните 10-15 г. се задълбочиха феодалните структури. Това е особено видно на местно ниво, където хората са принуждавани да гласуват против волята си или под някаква форма на зависимост от местната власт”.

Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на среща между ПП и БСП за преговори за съставяне на кабинет. На срещата освен от БСП, дойдоха и представители на „Демократична България” и „Български възход“.

"Единственият начин е честни избори – да премахнем възможността от много недействителни бюлетини и грешки по протоколите. Тази задача трябва да стои пред едно евентуално правителство, което може да стане с разбирателство. Ключът към това разбирателство е БСП", каза Василев.

На срещата между депутати от „Продължаваме промяната” и БСП Василев призна, че форматът, в който се срещат, е недостатъчен за създаване на кабинет. Независимо дали ще има кабинет с втория, с третия мандат или нови избори, смятам, че това са две големи цели, които са критични за това, страната да тръгне напред – влизане в Шенген и в еврозоната.

Василев изтъкна, че може да се обединят около някои конкретни задачи. „Едното е да направим усилие да съкратим сроковете за приемане на закони за противодействие на корупцията. Това е закон за ПВУ и без него няма как да изпратим искане за втория транш от средства, да направим така, че законът да бъде приет максимално бързо от това народно събрание. Второ – непремерено бе отхвърлен закона за защита на лицата, подаващи сигнали. Сега се търси начин как да бъде внесен отново без да наруши правилника на парламента, за да бъде приет в рамките на следващия месец”, обясни съпредседателят на ПП.

Относно отхвърленото вето върху промените в Изборния кодекс Василев коментира, че днес е изпусната възможност да се отвори ИК на второ четене.

„За нас това е изключително важно – няма как да имаме ред и законност в страната без Изборен кодекс, който затваря максимално вратата за злоупотреби и измами. От наша гледна точка това означава да се запази машинния протокол, да се намери начин за броене, което не е ръчно – всичко това трябва да бъде разгледано обстойно и да се направи ИК, който да премахне възможността за манипулация от недобросъвестни хора”.

В началото на срещата другият съпредседател на ПП Кирил Петков изтъкна: „Никой не трябва да бъде над закона, никоя власт не трябва да е безконтролна. Ако успеем да отстоим тези приоритети, влизането ни в Шенген е сигурно”.

Той очерта като приоритетни области за работа промяната в Закона за обществените поръчки, производство за несъстоятелност, личния фалит, синята карта, за да привлечем висококвалифицирани служители за българската икономика – за по-добър експорт, законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Реформата в КПКОНПИ – това бе основополагащ закон в миналия парламент, очаквам това да остане като основен приоритет в нашата дискусия и разследването на главния прокурор”, допълни Петков.

На срещата от БСП изразиха съгласие по отношение на борбата с неравенствата в обществото. Георги Гьоков обяви, че от „левицата“ настояват за соцален пакет, включващ помощи за семействата с деца.

Христо Иванов от „Демократична България“ и подчерта, че е нужно не какво да е управление, а управление, което „може да движи страната напред“. Той изтъкна, че за партията е важно да се спазва правилото за 3% дефицит, но и да не се изпускат от поглед конституционните промени.

От „Български възход“ подчертаха, че борбата с неравенствата е и техен приоритет, както и приемането на България в Шенген и Еврозоната.

Преди да дадат думата на поканените представители на партиите академик Николай Денков, който е номиниран за премиер, подчерта, че през почивните дни ще се изготви общ документ-декларация, който да се гласува в парламента. По думите на Кирил Петков от ПП предложената декларация ще бъде внесена в пленарна зала.