Договорът за покупка на нови 150 бронирани бойни машини за пехотата да се сключи още през лятото на 2023 г., очакват военните.

Сделка вече на няколко пъти пропада като последно през 2020 г. търгът бе спрян заради високи цени. Тогава до финала на конкурса за 1,5 млрд. лв. стигнаха финландската фирма “Патриа” и швейцарският международен конгломерат “Дженерал дайнамикс”. И двете оферти обаче надхвърляха определения от парламента лимит за сделката с около 30%, като обяснението бе, че е заради множеството индивидуализирани условия, поставени от военните.

Сега процедурата е рестартирана и се търсят нови 150 бронирани машини. Запитвания до фирмите, които произвеждат такъв тип военна техника, са изпратени на 18 октомври, а до 15 декември отговор е получен от над 90% от тях. В момента предложенията им се разглеждат от група от 20 души от различни министерства, стана ясно от изказване на командира на сухопътните войски генерал Деян Дешков на пресконференция в Министерството на отбраната.

За да се случи този път процедурата, са променени условията - индустриалното сътрудничество вече не е задължително, а комуникационна система ще се поръчва отделно.

Процесът е дълъг и ще включва одобрение от Народното събрание. Би трябвало през лятото на 2023 г. да се похвалим пред вас, че сме пред сключване на договора по проекта, каза пък зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова.

През втората половина на 2023 г. пък се очаква да завърши модернизацията на таковете Т-72. Военните са задвижили и проекта за артилерията и пред изпращане са исканията за необвързващи оферти. Преди месец министърът на отбраната Димитър Стоянов обаче разказа, че вероятно той ще се забави много, тъй като в момента заводите са изключително заети. България търси 150 мм самоходни гаубици, но при предварителни разговори единствената фирма, която била готова да се ангажира с доставката им, обяснила, че може да даде такива на страната ни най-рано след 3 г.