Мандатът на „Продължаваме промяната“ пропада, коментираха депутати в кулоарите на парламента. Причината е, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са категорични, че нито ще предлагат приоритети за включване в списъка на Николай Денков, по който той като кандидат за премиер ще търси консенсус, нито ще участват в т.нар. кръгла маса на ПП. Николай Денков вече каза, че по приоритетите на партиите ще бъде подготвена програмна декларация, която ще бъде подложена на гласуване в пленарна зала. Това ще е тест за сформиране на правителство. Ако декларацията бъде отхвърлена, ПП няма да предлагат правителство. Изчисленията показват, че въпросната декларация няма как да мине.

Днес бе крайният срок за предложения от партиите. От БСП коментираха, че ще внесат предложения от предизборната си програма, за да покажат на избирателите си, че настояват те да се случат. От партията на Стефан Янев обещаха да са диалогични и в името на диалога също щели да дадат идеи, загрявайки за третия мандат, който се надяват да получат. Единствено от „Демократична България“ твърдо стоят зад партньорството с ПП, като основен акцент в предложението им била съдебната реформа.

Кирил Петков и Асен Василев не участват в срещите по съставяне на кабинет с втория мандат. Преговорният екип се състои от номинирания за премиер Николай Денков и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.