За да се платят пенсиите през януари, ще трябва да се чакат постъпленията от ДДС в бюджета, защото централният бюджет е на дефицит. Това обяви още в пленарната зала министърът на финансите Росица Велкова по време на дебатите по гласуването на второ четене на проектите за удължаване действието на държавния бюджет и тези на здравната каса и общественото осигуряване и през 2023 г.

Тя коментира, че депутатите може да направят така, че да няма пари за пенсии на 7 януари. Повод за репликата й бе предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ, което в крайна сметка не бе прието. То предвиждаше разходите и предоставените трансфери до приемането на закона за бюджета за 2023 г. да се финансират за сметка на постъпилите през периода приходи и наличните парични средства в единната сметка с изключение на наличните целеви парични средства. Ананиев мотивира предложението си с това, че по този начин се изключва възможността тези средства да бъдат пренасочвани за други текущи разходи и няма да се създадат проблеми при усвояването на програмите и проектите, които са включени както в оперативните програми, така и в Плана за възстановяване и устойчивост.


Този текст е категорично неприемлив, защото това означава, че ние ще можем да финансираме дейностите само с текущите приходи, които постъпват през текущия месец, няма да можем да ползваме ресурса на единната сметка, коментира Велкова.


Тя обяви състоянието и на фискалния резерв, чиято разбивка показва, че централният бюджет е на дефицит от 1.6 млрд. лв. Това стана повод за нападки срещу бившия министър на финансите Асен Василев от страна на ГЕРБ за това, че с действията си той е довел до това да не могат да се платят пенсиите.


На това Василев отговори, че става дума за дефицит по централния бюджет, тоест на средствата, които правителството може да харчи.