Премиерът на Унгария Виктор Орбан разкритикува Европейския парламент по повод разкритията за корупционния скандал с гъркинята Ева Кайли, вицепрезидент на ЕП. Това се случи по време на близо тричасовата пресконференция, която се провежда всяка година, и е единственият случай, в който Виктор Орбан отговаря на въпроси от международни медии или критични унгарски медии, пише "Дойче Веле".

Орбан, който спечели четвърти пореден мандат на поста през април, участва в чести битки с ЕС, който пък от своя страна обвинява унгарския лидер в нарушаване на демократичните норми и мащабна корупция сред приближените му. По време на срещата с журналисти, Орбан разкритикува ЕП заради скандала "Катаргейт" и заимства фраза от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, казвайки, че е време "блатото в Брюксел да бъде пресушено". Скандалът, каза Орбан, е поставил под въпрос доверието в институцията и че той подкрепя премахването й.

Пресконференцията на унгарския премиер идва в момент, в който ЕС замрази повече от 12 милиарда евро финансиране за страната поради опасения, че правителството на Орбан налага репресии над съдебната независимост, не се справя с корупцията на длъжностните лица и ограничава правата на малцинствата. През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да се счита за демокрация и ще се превърне в "хибриден режим на избирателна автокрация" под ръководството на Орбан – обвинение, което неговото правителство отхвърли. По време на пресконференцията Орбан обвини ЕС в "унгарофобия".

Напрежението между Будапеща и Брюксел обаче се влошава все повече заради лобирането на унгарското правителство срещу санкциите срещу Москва заради войната й в Украйна. Орбан, който се смята за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, твърди, че санкциите са били неефективни и че са нанесли повече щети на европейските икономики, отколкото на Москва. Новата година ще постави "предизвикателството пред почти всички европейски страни да избегнат икономически спад или рецесия, произтичащи пряко от войната и европейското участие във войната, наречено санкции", добави Орбан. "Ако зависеше от нас, нямаше да има политика на санкции", каза той, добавяйки, че няма да подкрепи никакви допълнителни пакети от санкции срещу Русия в бъдеще, но няма и да пречи на ЕС да ги приеме. "Не е в наш интерес да разделим трайно европейската и руската икономика на две, затова се опитваме да спасим каквото може да се спаси от нашето икономическо сътрудничество с руснаците", каза унгарският парламент.