Прокуратурата трябва да разследва регионалния министър Иван Шишков за плащането 300 млн. към фирми по строителството на магистрали, защото те се водят не строители, а доставчици на материали и не носят гаранция. Това заяви по Нова нюз депутатът от ”Продължаваме промяната” Георги Георгиев.

Според него решението на проблемите със заплащане на пътищарите е обществени поръчки „инхаус" да бъдат прекратени и да бъдат сложени нови обществени поръчки.


„Разумно е прокуратурата да се самосезира и да провери плащането на фирмите по първи и трети лот на автомагистралите Те не строят като строители, а се водят като доставчици на материали, те не носят и гаранция”, каза Георгиев.


„И за пътя Мездра-Ботевград има много нарушения – там обществената поръчка е направена така, че да се заплати след Акт 15. Направено ли е това плащане”, призова той държавното обвинение да се самосезира.


В отговор на репликата, че според министър Шишков страната на практика е спряла строителството на магистрали, Георгиев смята, че извършените дейности трябва да се платят на себестойност – ако поръчката е била за 300 млн., а себестойността – наполовина, трябва да се платят 150 млн.


„Министър Шишков внесе в МС законопроект за промени в ЗУТ – предлагат всички незаконни строежи в публичната инфраструктура да бъдат обявени за търпими. Такова нарушение на Конституцията, дори ГЕРБ не са си позволявали”, каза Георгиев и поясни, че е попитал служебния регионален министър за колко подобни обекти става въпрос.