Твърде много се забави процедурата и с първия, сега и с втория мандат за съставяне на правителство, това е загубено политическо време. Смятаме, че до края на тази година трябваше да се връчи и вторият мандат и да става ясно ще има ли или не правителство.

Това каза в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от Българската телеграфна агенция.

Думите й идват ден, след като държавният глава Румен Радев обяви, че ще връчи втория мандат след Нова година. Той ще отиде в ръцете на “Продължаваме Промяната”, които все още търсят необходимата подкрепа за кабинет с премиер акад. Николай Денков.

Лидерът на БСП посочи още, че лично тя е оптимист за третия мандат. Все още не е ясно на коя партия точно ще бъде връчен той. Традиционно мандатът отива в ръцете на левицата, която издигна Радев за президент. Анализатори обаче виждат и хипотезата Радев да го даде на “Български възход” на Стефан Янев.

“Това, което виждам, е, че "Продължаваме Промяната" поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Третият мандат е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и от правителство. Ако е при нас - ще опитаме всичко възможно. Ще свикаме националния съвет и ще решим с кого да разговаряме. Все пак всичко е много динамично, ще видим на кого президентът ще се спре", допълни Нинова.

Тя съобщи, че ако президентът Румен Радев не наложи вето на договора за оръжията за Украйна, БСП ще сигнализира Конституционния съд.

"Президентът многократно е правил изявления, че това би могло да ни въведе във война. Сега се оказва, че неговият служебен кабинет, министърът на отбраната, е подписал този договор. Ако президентът не наложи вето, ние ще започнем организация за Конституционен съд, защото това решение е противоконституционно", заяви Корнелия Нинова.