На българо-турската граница ще бъде издигнат паметник на полицая Петър Бъчваров, който загина след престрелка на 7 ноември.

Това стана ясно след среща между председателя на 48-ото народно събрание Вежди Рашидов и външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Турската страна е предложила да направи паметник на българския полицай, съобщава Нова телевизия.

Международна среща за миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим ще бъде организирана от българския парламент. Това каза в Турция председателят на 48-ото народно събрание Вежди Рашидов след разговора си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Срещата да се проведе в България и да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна по идея на бившия премиер Бойко Борисов, предложи Рашидов. Той имаше разговор „на четири очи” с председателя на турския парламент, а българската делегация се разговаря с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп и турски депутати. По-рано двамата председатели на парламенти разговаряха „на четири очи“.

Шентоп и Рашидов са категорични, че мигрантската криза е един от важните проблеми не само за двете страни, но и за цяла Европа.

„Знаем, че Турция се грижи за близо 4 млн. мигранти на своя земя”, отбеляза Вежди Рашидов и подчерта, че откакто има засилен миграционен натиск, най-надеждната граница в този район е българо-турската.

„Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа”, добави председателят на Народното събрание.

По думите на Шентоп миграцията вече се приема като глобален проблем и то основно след войната между Украйна и Русия. „Обсъждахме и постигнахме съгласуваност, че с участието на парламентите на други страни може да бъде организиран международен форум по въпросите на миграцията”, добави той.

Председателят на Народното събрание заяви пред журналисти след срещите, че от 10-15 години отношенията между България и Турция са на изключително добро ниво. Бяха направени много съвместни заседания на правителствата, отлично е и сътрудничеството между отделните министерства, добави той.

Вежди Рашидов поднесе цветя на Паметника на жертвите на опита за преврат на 15 юли 2016 г. в обособената за това зона в сградата на Великото национално събрание.

Източник: Нова тв Снимка: Народно събрание