Съветът на ЕС взе решение с квалифицирано мнозинство. С него Европейската комисия ще изтегли заем от международните финансови пазари за осигуряване на 18 млрд. евро за Украйна през 2023. Това съобщи след заседанието на финансовите министри в Брюксел чешкият финансов министър Збинек Станюра, съобщават световните агенции.

По думите на чешкия финансов министър Збинек Станюра комисията ще бъде в състояние от януари догодина да започне да изплаща на Киев суми по заема. Той допълни, че в следващите дни може да се очаква да бъдат преодолени пречките, които са свързани с Унгария. Те пречат за постигането на единодушно решение за осигуряването на финансовата подкрепа за Киев.

Министърът поясни, че Чешкото председателство на Съвета на ЕС разглежда в цялост въпросите със заема за Киев и одобряването на разходите по унгарския план за икономическо възстановяване от пандемията. Той поясни, че следващата седмица се очаква допълнителна оценка на ЕК, от която зависи одобряването на разходите на Будапеща и постигането на единодушие за осигуряване на помощта за Украйна.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис уточни, че Киев може да получи средствата или чрез заем, който ще бъде изтеглен от ЕК от международните пазари, или от бюджета на ЕС. По неговите думи, независимо коя от двете възможности ще бъде приложена, Украйна ще получи средствата.