Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред журналисти в парламента, че ”Агресията на мигрантите ще бъде посрещната с ответни мерки.” Изказването му е по повод обвинения срещу България за стрелба по бежанци.

Демерджиев посочи, че нашите гранични полицаи са подложени на изключителна агресия: "Може да забележите как изглежда главата на граничен полицай. Такава агресия, която води до осакатяване на служители и до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки."

Според Демерджиев, ако "до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да се премине срещу 50 евро, сега ни убеждават в обратното, че ние 9 пъти възпираме някой да я премина и понякога използваме оръжия. Понякога може да използваме оръжие. Не и в този случай."

Стана ясно, че МВР е дало инструкции на служителите си как да пазят живота на мигрантите и своя собствен. Министърът добави: "За мен е много удовлетворително, че във срещите, които провеждаме с турска страна, имаме положителен отзвук за това, което се случва през последните месеци."