Животът на родения през III век Свети Николай накратко може да се опише като отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. В Поморие и Ахелой празникът в почит на Свети Николай Чудотворец беше подобаващо отбелязан.

Денят започна с литургии в местните храмове, откъдето по-късно тръгнаха литийни шествия до съответните рибарски пристанища. Всички плавателни съдове, през които шествията преминаха, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на хората, загубили живота си в морето, символично бяха хвърлени венци и цветя.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев поздравиха жителите и гостите на двата града и ги поканиха на осветените трапези. За раздаването на курбана на рибарското пристанище в Поморие помогнаха ученици от 10 и 11 клас в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, а за апетитните блюда, раздавани в двора на храма в Ахелой, допринесоха и местните рибари, които дариха богатия си разнообразен улов. Стотици жители и гости хапнаха рибен курбан за здраве, като тази година Общината бе осигурила топла традиционна чорба и за двата пенсионерски клуба в Поморие.