През последите години съм получавал много покани за две неща – да работя в чужбина и да вляза в политиката. Винаги досега съм отказвал. Страхувам се обаче, че България в момента е на един кръстопът на много кризи – социална икономическа, енергийна, виждаме, че има много сериозен мигрантски натиск. Една от водещите причини за това е политическата криза. Това трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог, ще даде възможност за един нов тон, защото видяхме, че политическият тон не води до нищо, чисто политическите страсти – също. Това заяви кандидатът за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски след като получи проучвателния мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

„Ще разчитаме на професионализъм. Ще търсим диалог, промяна на политическия тон, от една видима за всички конфронтация, към диалог, към търсене на общи допирни точки, България да преодолее по възможно лек начин кризите. Вратите ще бъдат отворени към всички, с всички ще говорим, ще се търси експертност и професионализъм. Започваме разговорите от днес. Ситуацията е тежка, опитваме се да се даде сигнал за промяна на тона.

Надявам се, че всички досега се оценявали, че съм косенсусиен и диалогичен, свикнал съм да работя в екип, възможността и желанието да нося отговорност също са доказани във времето.

Оптимист съм и се надявам да се справим. Чака ни много работа, опитваме се да променим тона. Ще се опитаме този възел в българската политика, не да го разсечем, а да го разплетем.“, каза още той.