Принудителното спиране на 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” заради пропуск на топлоносител в парогенератор, обмислят от централата.

“В процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска”, се казва в съобщение, публикувано на сайта на централата.

Радиацията остава под допустимите нива, подчертават от АЕЦ. “Количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения”, се казва в съобщението. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа, подчертават от ръководството на АЕЦ “Козлодуй”.

Eксперти спешно заседават в АЕЦ “Козлодуй”, за да решат дали да не спрат блока още сега или на 12 декември, както първоначално е планирано. Но дори блокът да бъде спрян за по-дълъг период от време цените на тока за бита са фиксирани, а фирмите получават компенсации за тока и реално ремонтът няма да им се отрази по никакъв начин.