Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз (ЕС) и няма да допринесе за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа. Тези предупреждения е отправил президентът Румен Радев в телефонен разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора Румен Радев e припомни., че Европейската комисия (ЕК) многократно е потвърдила готовността на България да се присъедини към Шенген. Страната ни очаква подкрепа от всички свои партньори в ЕС. България иска институциите на ЕС и страните членки да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, заяви президентът.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази подкрепата си за България в телефонен разговор с президента Румен Радев, съобщиха на 25-ти ноември от прессекретариата на държавния глава.

Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет, подчерта президентът.

Решението за присъединяване на България към Шенген ще бъде взето на 8-ми декември от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.