Краят на БСП ще се случи, ако стане това – Столетницата да влезе в кабинет, съставен от партията на Стефан Янев, с мандат на ГЕРБ. „БСП само с ГЕРБ още не си е лягала. Това ще е краят.” Това каза бившия лидер на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков.

Запитан защо не е участвал в днешната среща за обединение в лявото политическо пространство, той отговори: „Мястото ми не е там. Знаех, че ще ме поканят и направих достатъчно, за да не ме поканят. Не си вдигах телефона,… Искам да запазя човешките ни отношения с тях”, каза още Миков.


„Нинова покани тези, които имат политически субекти. Аз нямам политически субект, тази покана не се отнася до мен. … Големият проблем е къде е лявата политика. Как това ще обедини хората – става въпрос за истинско ляво – в данъчната политика, на политическата хигиена, която очертава профила на една партия. Голяма част от участващите са били във всевъзможни шарени коалиции в целия спектър”, каза Миков.


„Аз им заявявах грешките и сега те са „спасителите” на „новото ляво”. Лявото е едно и всякакви прилагателни отпред променят истинското ляво. Големият проблем е загубата на автентичност на лявото. Сега Лявото трябва да търси истинското ляво”, обясни бившият лидер на Столетницата и председател на 42-ото народно събрание.


По думите му участващите в обединението сега са действали въпреки предупрежденията на мнозина социалисти, включително и на Георги Пирински и др. „В момент, когато Нинова започна да ги разчиства, те се сетиха какво има, но – късно”, заяви юристът.


„Не успяхме да направим нещо с АБВ, когато бях председател на БСП, но те бяха в коалиция с ГЕРБ. БСП участваше в десни проекти. Това е загубата на посока, загубата на ляво, на усещане”, изреди Миков.


Няма изключване, има самоизключване, поясни устава на БСП той. „Единственият, който е изключван, е Георги Кадиев – заради внесен законопроект за данъчно облагане”, припомни Миков.

„Има законопроект за държавния бюджет, който почива на политиките от правителството, в което Нинова участваше… Караницата в парламента днес отблъсква всички. В тази обстановка освен надвикването, ровенето в партиите се превръща в тема… смятам, че е много грозно всичко това”, обясни бившият лидер на Столетницата.


Относно ежедневните случаи, в които мигранти преминават с висока скорост през пътищата на страната ни и са хващани далеч от границите, бившият вътрешен министър каза, че има редица тактики за справяне с мигрантите. „Да пазиш южната или да пазиш северната граница…Трябва да потърсим съдействие и помощ от нашите партньори, ако са искрени, ако са лоялни, ако са солидарни”, допълни Михаил Миков.