Не е много ясно, какво са искали да правят ”Джимкорп” Основното е да се извършват съвместни дейност за развитие и внедряване технологии в сектор ”Енергетика. Тези обекти са от стратегическо значение за България. Самият достъп до обектите вече е свъззано с националната сигурност и има нужда от специално разрешение. Това заяви енергийният министър Росен Христов.

Няколко неща ме притесняват. Не е минало нормалното съгласуване със службите - какво точно ще се прави, да се конкретизира. Факт е, че се прескачат служители в Министерството на енергетиката. Факт е, че се подписва от министъра на енергетиката без да уе упълномощен за това. България се представлява от Министерския съвет. Такъв меморандум се одобрява от МС. Има нарушение на правилата и законите. Третото - защо ни е необходима компания да ни развива енергетиката. Затова има министерство, изрази своята гледна точка министърът пред bTV.

Според него проблемът е, че не се знае предметът на дейност на "Джемкорп", че са нарушени закони. По неговите думи няма информация за плащания.


Той коментира и случая с "Лукойл": България има дерогация да внася петрол от Русия по море. За да работи рафинерията. Дерогацията не забранява износ на нефтопродукти. За отбелязване е, че петролните продукти са към Министерството на икономиката. И в момента текат разговори с ЕС за изясняване на случая.

Според него е важно рафинерията да работи. Първо - заради ниските цени. Там работят хиляди души. Приоритет е да работи рафинерията, да плаща данъци в България, обясни министърът.

Имаме право да внасяме петрол. Сега е важно, да се каже дали може да изнасяме нефтопродукти. Ако те не могат да изнасят част от тези продукти, ще ги натрупват и няма да могат да работят. Надявам се да се намери решение, което да съответства на европейската политика.